Divulgació
Lectura de còmics
Si la literatura o la pintura ens porten on vulguem amb la imaginació, on ens pot portar un bon guió i una bona narrativa visual a través del còmic? El guió i la narrativa visual són les dues dimensions d’entrada al còmic on cadascú hi accedeix com vol. Compartir on ens porta ens obre moltes possibilitats i ens genera una visió més àmplia, flexible i rica. Ens qüestionarem, dialogarem i ens deixarem anar a partir d’escenes de còmic molt diverses.
Creació de còmics
Crear convida a qüestionar-nos, buscar respostes, sorprendre’ns. És enfrontar-nos a pors i prejudicis (“no sé dibuixar”, “no m’agrada”, “no sé per què”, …) i obrir-nos a l’altre per fer créixer les nostres idees. Entendre la teva història no és suficient, cal que l’entenguin des de fora. Això farà que aprofundeixis en el teu missatge i et sorprendràs. Entrar en el món dels altres i proposar alternatives és una manera fantàstica d’enriquir-nos.
Lectura de còmics
Què ofereixo:
- tallers de lectura de còmic i
- dinamització de clubs de lectura de còmics.
A qui ho ofereixo: tot tipus d’entitats interessades. Totes les propostes es poden adaptar a públic familiar, jovent i adults.
Quin contingut té / Com s’estructura: Poden ser tallers puntuals o periòdics amb continuïtat. Les plantejo amb dinàmiques participatives de manera que l’activitat es va fent amb les aportacions i interessos de les persones assistents.
Tot seguit podeu veure alguns exemples de tallers que imparteixo. En tots ells, el punt en comú és anar més enllà, no quedar-nos en el que se suposa o el que ja coneixem.
I si no, proposa’m l’activitat que vulguis i en parlem. M’encanten els reptes!
Taller d’Iniciació al llenguatge del còmic: “Llegir en dues dimensions”.
Reconstruïm i analitzem escenes de còmics molt diversos en gèneres, estils i temàtiques.
Desenvolupem i descobrim noves vies d’expressió de nosaltres mateix@s i de l’entorn.
Per exemple, observem que en les 4 vinyetes del Quino, ens descriu perfectament quin tipus d’alumne és el Manolito, què en pensen els seus companys.i quin tipus de professora tenen. Només cal fixar-nos amb un parell de línies cinètiques, una llengua fora de la boca, unes cares descompostes i un braç aixecat inclinat…
Club de lectura de còmic. “La vida a través de les vinyetes“.
Llegir per compartir, és una experiència diferent. És deixar-se sorprendre, contagiar (-se), posicionar-se, obrir la mirada,… Ens endinsarem en les temàtiques de cada història a través dels elements del còmic. Ens deixarem portar a través de les nostres experiències i idees. Ens qüestionarem “Quina escena no oblidaré? Què no he entès? Què m’ha vingut al cap? A què m’ha recordat? Què canviaria? Què m’ha sorprès?”. Però no hi haurà judicis. És interessant que els/les participants que vulguin portin còmics que els agraden.
Per exemple, en un club de lectura, llegint escenes de “El espíritu del bosque”, “Slam Dunk”, “Private Eye”, Mafalda, “Heartstopper”, “Ellana”, … van sortir missatges com “La tensió, pressió i nervis d’un moment crucial”, “Hi ha moltes respostes bones”, “No hi ha una sola veritat”, “A la vida s’ha de ser obert/a, creatiu/va, pacient”, “la incertesa de l’amor” …
Taller per parlar des del còmic.
El còmic tracta tots (sí, tots tots) els temes des del seu llenguatge multidisciplinar. Així que és una bona eina per tractar algun tema en un col·lectiu concret. Per exemple, va ser molt interessant la xerrada que vam fer sobre la violència masclista a la CIBA a partir del còmic col·lectiu “1000 Brujas”.
Quin tema us interessa aprofundir? Sigui quin sigui segur que hi ha còmics que el tracten i ens poden servir per compartir les nostres emocions.
El còmic és un llenguatge que va a l’arrel de les nostres inquietuds referents a l’ensenyament també. La Libertad ens dóna una lliçó de transversalitat (i d’inflexibilitat) només en sis vinyetes.
O què faríeu amb un noi que es declara “ateu” de les classes (de matemàtiques)? com fa en Calvin reflexionant amb el seu amic Hobbes.
Taller sobre “Una mica d’Humanitat”
“Una mica d’humanitat” és fruit de l’observació i reflexió de com ens comportem i sentim. Amb humor i empatia. Per això pot ser un bon punt de partida per a una bona conversa oberta i polièdrica.
Si us ve de gust m’encantaria formar part d’una presentació participativa (amb signatures si es vol)
El plantejament general és “Què ens sorprèn de l’espècie humana? I com adaptar-nos-hi el millor possible”. Per exemple, pot donar joc per tractar temes com:
La dona i el seu paper en la societat
La conducta humana en general, les nostres quotidianitats… delirants…Per exemple, en un taller amb joves, comentant aquelles petiteses que a vegades ens ofusquen, vam fer una pluja d’idees, sense filtres, sense jutjar.
La dona en el món del còmic (com a públic, personatge al còmic, com a creadora…). Com ens sentim en aquest espai? Encara hi ha camí a recórrer.
La relació que tenim amb el mòbil. M’encanta i em fa pensar molt el saber que no tothom ho veu igual.
La (Dis) Capacitat, diversitat funcional, ser especial/diferent, els reptes de la vida. Encarar-los sense por.
Creació de còmics
Què ofereixo:
-
- tallers d’anàlisi dels element del còmic per a la creació
- tallers de creació de còmic
A qui ho ofereixo: tot tipus d’entitats interessades. Totes les propostes es poden adaptar a públic familiar, jovent i adults.
Quin contingut té / Com s’estructura: Poden ser tallers puntuals o periòdics amb continuïtat. Les plantejo amb dinàmiques participatives de manera que l’activitat es va fent amb les aportacions i interessos de les persones assistents.
Tot seguit podeu veure alguns exemples de tallers que imparteixo. En tots ells, el punt en comú és anar més enllà, trencar barreres i prejudicis. Conèixer-nos millor a partir de la creativitat.
Taller “Dissenyant en vinyetes, obrint nous mons”.
Dibuixa’t en vinyetes i et diré com ets. Crearem escenes de còmic donant forma a les nostres idees, plantejarem un conflicte i decidirem com els personatges el resolen.
Viurem el procés creatiu per crear un breu relat de còmic. Analitzant bons exemples, destriarem una bona idea, li donarem forma amb un esbós i acabarem dissenyant les pàgines. De manera dinàmica i compartida, treballarem la idea temàtica, la psicologia dels personatges, el guió, els diàlegs, la narrativa de la pàgina i el dibuix. No cal arribar a una meta concreta. Gaudirem del procés creatiu sense jutjar-nos i traient el millor de nosaltres. És un viatge personal on no s’ha d’arribar a cap lloc concret.
Grup: Volem transmetre que la delinqüència no sempre és dolenta.
Jo: Ah no? A veure…
Grup: Un noi que ve d’una família pobra i va pel mal camí…
Jo: Ah si? Què fa?
Grup: Droga, roba…
Jo: Per evadir-se de la situació familiar?
Grup: Per ajudar a la família.
Jo: Doncs aleshores primer buscaria diners i després cau en temes dolents?
Grup: Si, i està en bandes, aleshores en monta una i fa una competició amb una banda molt important i guanya 1.000.000€. I així pot ajudar a la família.
Jo: Calen 1.000.000€ per ajudar a la família? No seria millor que busqués una feina, es formés, demanés ajuts,… Us haureu d’informar de com funcionen les bandes…
Grup: està tot a “Tokyo Revengers”.
Jo: I voleu dir que potser el vostre protagonista vol ser cap d’una banda perquè li dóna poder i no se sent invisible com quan era pobre?
Grup: Ah sí, i per això no pot deixar les bandes, perquè vol ser algú
Taller “L’ensenyament des del còmic”.
Pot ser indicat per:
Per professorat o persones relacionades amb l’ensenyament que vulguin reflexionar la seva experiència a través de dinàmiques i dissenyant escenes de còmic.
Alguns exemples podríen ser:
Davant l’escena de “Carne de cañón” de l’Arhoa Travé, com demaneu suport davant situacions complexes i concretes? Com la continuem?
Què sentiu davant d’aquesta altra escena (de “Númenedes. El padre” d’ Unai Busturia i Julen Ribas? Què faríeu? Cap a on aniria l’acció?
Aquí podeu veure dibuixos.
Sobre les matemàtiques:
Sobre el concepte de funció
0 Comments