Per Carlota Petit

Presentació de Victus

 

A finals d’any vaig anar a la presentació de l’edició integral de Victus, una adaptació en còmic del llibre d’Albert Sánchez Piñol. El duet que ho ha fet possible és el de Carles Santamaria com a guionista i en Cesc Dalmases com a dibuixant. L’òbra l’ha editat Norma Editorial i l’ esdeveniment es va dur a terme a la Casa del Libro.

Deixeu-me dir que com a amant del còmic des que era petita, primer com a lectora i ara com a dibuixant, poder dir que he compartit uns instants amb el que va ser director del Ficomic, del Saló Internacional del Còmic i el Saló del Manga va ser emocionant.

D’altra banda, Victus, més enllà de la seva temàtica històrica que per alguns podria ser una barrera per entrar-hi, és un llibre fantàstic, molt ben teixit i que s’entra amb facilitat gràcies a unes il·lustracions que ho fan possible. I aquí Cesc Dalmases ho té tot a dir!

 

santamaria i dalmases

 

 Victus ja fa temps que és al mercat, però s’ha fet una re-lectura i una revisió a fons també de la narrativa visual i el resultat no podria ser millor!

En aquesta revisió integral un es pot fixar millor en l’evolució dels personatges, com a més “d’agafar el temps” agafen profunditat i s’empapen del context. Saber-ho plasmar en dibuix és el més complicat i en Cesc ho fa a la perfecció. Tant és així que quasi no ens adonem d’aquesta simbiosi entre narració i il·lustració, però paga la pena fer una aturada. Per exemple, us heu fixat en com durant l’obra va variant la llum?

També mereix fer esment del treball de recerca que hi ha al darrera d’aquesta obra, de cada vinyeta. En uns moments en els quals constantment vivim deixant rastre visual de tot allò que fem, potser no ens adonem que en aquella època no hi  havia Instagram…ni mòbils per deixar constància i per tant l’esforç per recuperar imatges versemblants d’aleshores és una tasca titànica.

 

Luis Martínez Norma Editorial

I aquí estic amb Luís Martínez, editor de l’editorial Norma

En aquest sentit em recorda molt la feina de Jaime Calderon, un altre dels nostres dibuixants, quasi especialitzat en còmic d’època amb els seus Valois o Isabel, la loba de Francia. L’amor al detall i a l’honestedat de ser veraços els fa extraordinaris.

Albert Sánchez Piñol va ser el primer de parlar, satisfet de l’adaptació que se n’havia fet de l’obra. El va seguir Carles Santamaria, emocionat pel moment delicat de salut que estava passant i al final Cesc Dalmases ens va donar detalls sobre les dificultats i gratificacions del procés creatiu.

La taula va estar moderada per  Vicent Sanchís, director de TV3, un autèntic enamorat dels còmics i Laura Borràs, com a experta en literatura comparada, en va fer la cloenda.

Cesc Dalmases i Carles Santamaria

Un bon record amb Cesc Dalmases i Carles Santamaria

El moment de les signatures va ser un plaer. El Cesc va mostrar la seva cara més generosa al fer-me un dibuix acurat mentre manteníem una conversa al voltant del món del còmic juntament amb Carles Santamaria. A ella s’hi van acabar afegint Jaume Vila i l’editor de Norma, en Luís Martínez.

Altres /Otros…

Divulgació del còmic en joves

Divulgació del còmic en joves

La divulgació del còmic en joves. Un camí de descoberta.M’agrada compartir i aprendre. I ho faig sempre que puc: dibuixant (és un viatge perfecte per descobrir (-me)), publicant (em connecta amb la gent), fent els videopodcasts (és molt enriquidor),... I divulgant el...

read more
3r Premi Còmic ARA

3r Premi Còmic ARA

Empenyent el món del còmic...3r Premi de Còmic ARAEl còmic s’intenta normalitzar en aquest país. Cada vegada es venen còmics en més llibreries generalistes, s’obren noves llibreries i editorials de còmic, i van apareixent premis de còmic. Totes aquestes xifres...

read more
Saló del còmic de Granada

Saló del còmic de Granada

Saló del còmic de Granada: en el pot petit hi ha la bona confitura.Companys del còmic m’han recomanat, a vegades, que és millor anar a Salons de còmic més petits, no tan coneguts com Angouleme (per exemple el de Lyon o Names) on trobes representats del còmic igualment...

read more