Per Carlota Petit

Un món d’Art Brut

 

No fa gaire vaig poder gaudir d’una conversa apassionant entre Oriol Malet, autor del llibre “Un món d’Art Brut”, el traductor al català Adrià Pujol i l’experta en art Mery Cuesta.

Era en la presentació d’aquest llibre que ens arribava de la mà de l’Editorial Comanegra que aquests dies està d’aniversari…15 anys oferint-nos perles literàries que cal agrair.

presentació un món art brut

“Un món d’Art Brut” no és un còmic habitual, surt força de la norma, però és que el tema obliga. De fet s’hauria de convertir en un d’aquells llibres de referència dels que vulguin estudiar Belles Arts…o simplement dels amants de l’art i la cultura.

Va ser un encàrrec que va néixer del galerista Christian Berst. El seu paper havia de ser de simple assessor, però com reconeix Oriol Malet el seu ajut i la seva implicació fou tan gran i valuosa que havia d’aparèixer com a co-autor.

La narrativa ve de la mà d’una noia que visita una exposició i a partir d’aquí Malet ens introdueix en un món complex que s’anomena Art Brut. No us confongueu…ànimes piatoses….o malpensants! L’Art Brut es refereix a tot aquell art que neix lluny de la perspectiva de ser ART sinó de la necessitat d’expressar-se lliurement. És un art sense pretensions, sense normes, sense crítics d’art…És l’art de la perifèria de l’art. L’art que neix de les teràpies dels Psiquiàtrics, o lluny de les escoles, dels convencionalismes…

dedicatòria oriol malet

El moment en que em va fer una generosa dedicatòria en el seu llibre.

En aquella trobada Malet va transmetre la feina i passió que hi ha darrera d’una obra com aquesta, que abarca un concepte ampli i on el dibuix hi té un paper tan important. Ens va confessar dificultats, moments pletòrics, els mesos de recerca. I que ell es considera una mica outsider també.,.tot i que publicant a Norma, Comanegra, a França….cada cop crec que s’hi pot sentir menys.

Crec francament que és una obra on Oriol Malet explota el millor de les seves dues vessants professionals: com a dibuixant i com a il·lustrador.

Realment un còmic molt recomenable per gaudir amb els sentits i conèixer l’Art Brut.

carlota petit i dedicatòria oriol malet

I aquí estic jo ensenyant-vos, contenta, la dedicatòria. Gràcies!

Per cert, em va encantar la dedicatòria… Va tenir lloc a l’espectacular llibreria Central del Raval (quina feina vaig tenir a sortir d’allà i no seguir mirant llibres….)

Altres /Otros…

Presentació de “1000 brujas”

Presentació de “1000 brujas”

Presentant "Mil brujas" a la llibreria Gigamesh   L’editorial Serendipia està fent una feina increïble de difondre el còmic “1000 Brujas” i fer volar a més de 30 bruixes que hi hem participat arreu de l’estat presentant el missatge i l’art que hi ha.Un dels molts...

read more
La part humana del món del còmic

La part humana del món del còmic

La part HUMANA del món del còmic   Ha començat la promoció del meu còmic “Una mica d’humanitat” (ed. Autografía), i una de les primeres parades ha estat al II Qomic Boom de St. Cugat, d’on me n’he emportat MOLTA HUMANITAT. Sí, el món del còmic és petit i amb...

read more