Per Carlota Petit

Un món d’Art Brut

 

No fa gaire vaig poder gaudir d’una conversa apassionant entre Oriol Malet, autor del llibre “Un món d’Art Brut”, el traductor al català Adrià Pujol i l’experta en art Mery Cuesta.

Era en la presentació d’aquest llibre que ens arribava de la mà de l’Editorial Comanegra que aquests dies està d’aniversari…15 anys oferint-nos perles literàries que cal agrair.

presentació un món art brut

“Un món d’Art Brut” no és un còmic habitual, surt força de la norma, però és que el tema obliga. De fet s’hauria de convertir en un d’aquells llibres de referència dels que vulguin estudiar Belles Arts…o simplement dels amants de l’art i la cultura.

Va ser un encàrrec que va néixer del galerista Christian Berst. El seu paper havia de ser de simple assessor, però com reconeix Oriol Malet el seu ajut i la seva implicació fou tan gran i valuosa que havia d’aparèixer com a co-autor.

La narrativa ve de la mà d’una noia que visita una exposició i a partir d’aquí Malet ens introdueix en un món complex que s’anomena Art Brut. No us confongueu…ànimes piatoses….o malpensants! L’Art Brut es refereix a tot aquell art que neix lluny de la perspectiva de ser ART sinó de la necessitat d’expressar-se lliurement. És un art sense pretensions, sense normes, sense crítics d’art…És l’art de la perifèria de l’art. L’art que neix de les teràpies dels Psiquiàtrics, o lluny de les escoles, dels convencionalismes…

dedicatòria oriol malet

El moment en que em va fer una generosa dedicatòria en el seu llibre.

En aquella trobada Malet va transmetre la feina i passió que hi ha darrera d’una obra com aquesta, que abarca un concepte ampli i on el dibuix hi té un paper tan important. Ens va confessar dificultats, moments pletòrics, els mesos de recerca. I que ell es considera una mica outsider també.,.tot i que publicant a Norma, Comanegra, a França….cada cop crec que s’hi pot sentir menys.

Crec francament que és una obra on Oriol Malet explota el millor de les seves dues vessants professionals: com a dibuixant i com a il·lustrador.

Realment un còmic molt recomenable per gaudir amb els sentits i conèixer l’Art Brut.

carlota petit i dedicatòria oriol malet

I aquí estic jo ensenyant-vos, contenta, la dedicatòria. Gràcies!

Per cert, em va encantar la dedicatòria… Va tenir lloc a l’espectacular llibreria Central del Raval (quina feina vaig tenir a sortir d’allà i no seguir mirant llibres….)

Altres /Otros…

Divulgació del còmic en joves

Divulgació del còmic en joves

La divulgació del còmic en joves. Un camí de descoberta.M’agrada compartir i aprendre. I ho faig sempre que puc: dibuixant (és un viatge perfecte per descobrir (-me)), publicant (em connecta amb la gent), fent els videopodcasts (és molt enriquidor),... I divulgant el...

read more
3r Premi Còmic ARA

3r Premi Còmic ARA

Empenyent el món del còmic...3r Premi de Còmic ARAEl còmic s’intenta normalitzar en aquest país. Cada vegada es venen còmics en més llibreries generalistes, s’obren noves llibreries i editorials de còmic, i van apareixent premis de còmic. Totes aquestes xifres...

read more